Wednesday, 5 August 2009

Rosmah lancar laman web peribadi dengan 13 bahasa

Wanita pertama negara, Datin Sri Rosmah Mansor melancarkan laman web peribadinya di alamat Pejabat Perdana Menteri (PMO), dipercayai antaranya untuk menangkis paparan negatif terhadapnya di internet.

Laman webnya di www.pmo.gov.my/datinrosmah memuatkan biodata beliau, berita dan aktiviti bergambar, koleksi teks ucapan, diari, keratan akhbar dan galeri video. Melalui lama web ini, para pengunjung boleh mengakses beberapa laman web lain pembabitan sosialnya seperti Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti), Permata Negara, Permata Pintar, Yayasan Pembangunan Anak-anak Yatim dan Miskin (Pemangkin), Yayasan Aids Kebangsaan dan Universiti Industri Selangor (Unisel).

Dengan laman web Rosmah ini, kali pertama isteri seseorang perdana menteri Malaysia mempunyai seksyen rasmi di laman web Pejabat Perdana Menteri. Selain dalam bahasa Malaysia dan Inggeris, laman web itu boleh juga dicapai dalam 11 bahasa utama dunia menggunakan perisian penterjemah automatik di internet. Laman web itu menurut sumber dibangunkan oleh Bahagian Sistem Maklumat Pengurusan Ketua Eksekutif (SMPKE) PMO juga akan ditambah dari semasa ke semasa, seperti aplikasi interaktif dan maklumbalas, sekiranya terdapat permintaan.

Rosmah ketika merasmikan laman web tersebut menyeru pengguna internet supaya bijak menapis maklumat dan tidak mudah terpengaruh dengan mesej berbau fitnah dan hasutan. Tambahnya, trend masa kini menunjukkan kemajuan teknologi maklumat digunakan untuk menyebarkan fitnah dan dakyah.

"Kemajuan teknologi maklumat seharusnya digunakan dengan sebaik mungkin dan secara bijak untuk dimanfaatkan".

Awal Jun lalu, Rosmah menjadi sasaran kempen memburuk-burukkan beliau melalui beberapa klip video dengan menggelarkan isteri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sebagai "perempuan puaka" dengan tuduhan-tuduhan berat. Sebelum itu juga, banyak foto beliau termasuk kelihatan bercium pipi dengan bintang filem tersohor Shah Rukh Khan turut disebarkan secara meluas di internet, selain akuan bersumpah dan artikel karya Raja Petra Kamaruddin yang mengaitkan beliau dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu.

Rosmah sebelum ini telah menafikan pembabitannya dengan kes wanita Mongolia itu.

Gagento : Apapun dunia IT dan teknologi terkini sememangnya hanya berada di hujung jari anda. Menerokai alam maya dunia tanpa sempadan hanya di ibaratkan :
"Rambut hitam kini putih menabur"
"Urat otot dah mula nak kendur"
"Gigi yang kuat da mula nak bertabur"
"Alamat diri da sampai nak ke kubor"

Maka pikir-pikirkan adanya hidup dan mati, syurga dan neraka. Beramallah ke jalan kebaikan..

No comments: